|

Help! Welke dansles kies ik voor mijn kind?

Welke dansles kies ik voor mijn kind?

Er is een ongelooflijk groot aanbod aan diverse dansstijlen: klassiek ballet, jazz, hedendaagse dans… Je kind popelt om het komende schooljaar te dansen. Maar hoe kies je nu precies een dansstijl die bij jouw kind past? Hier geven we enkele tips mee die een helpende hand kunnen bieden.

Wat is het doel?

Welke dansles kies ik voor mijn kind 1

Een eerste vraag die je aan jezelf en aan je kind kan stellen, is wat je kind precies wilt bereiken. Is het voornamelijk de bedoeling om enkel voor het plezier te dansen op een recreatieve manier? Of wil je kind liever een versnelling hoger schakelen? Denk hierbij bijvoorbeeld aan het deelnemen aan wedstrijden of aan audities.

Een tweede vraag is meer gericht op het sociale. Vindt je kind het belangrijk om met vrienden te dansen? Dan is het misschien interessant om eens met de ouders van de vriendjes of vriendinnetjes van je kind te praten.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het niet uitmaakt voor je kind of hij of zij al dan niet met vriendjes samen danst. Sowieso zal je kind nieuwe leeftijdgenoten leren kennen en wie weet houdt hij of zij er wel een nieuwe beste (dans)vriend(in) aan over!

Welke muziek maakt je kind blij?

Welke dansles kies ik voor mijn kind 2

Een belangrijk onderdeel binnen dans is natuurlijk muziek. Het is interessant om even na te gaan samen met je kind bij welke muziek hij of zij echte danskriebels krijgt. Op welke muziek kan het zich helemaal uitleven? Zet die muziek maar op en shake erop los!

Dit kan een aanwijzing zijn voor een bepaalde dansstijl. Wanneer een kind bijvoorbeeld spontaan begint te dansen op pop en r&b-muziek, kan je misschien eerder denken in de richting van jazz of meer Urban dansstijlen zoals streetdance.

Dartelt je kind rond op eerder klassiekere muziek, dan is het misschien een optie om te gaan kijken naar ballet, repertoire of moderne dans.

Een andere aanwijzing voor een geschikte dansstijl, kan gevonden worden door de manier waarop je kind zich spontaan beweegt op muziek door improvisatie. Is hij/zij geneigd heel snel en strak te bewegen, of maakt je kind eerder vloeiende bewegingen waar een bepaalde flow achter zit?

In het eerste geval kan je opnieuw denken aan stijlen zoals ballet, maar evengoed eerder Urban dansstijlen, terwijl flow dan weer heel sterk terug te vinden is bij moderne – en hedendaagse dans.

Begint je kind spontaan over de vloer te rollen op muziek en deinst het er niet voor terug om acrobatische toeren uit te halen, dan is moderne – of hedendaagse dans misschien wel de geknipte dansstijl.

Wat zijn de voordelen van verschillende dansstijlen?

Welke dansles kies ik voor mijn kind 3

Dansen en bewegen in het algemeen heeft heel wat voordelen voor je kind zowel op het vlak van lichaams- als emotionele en cognitieve ontwikkeling.

In de eerste plaats is het misschien vooral een uitlaatklep door volledig vrij in een danszaal te kunnen huppelen, springen of shaken. Maar daarnaast heeft dans ook een positief effect op bijvoorbeeld de schoolprestaties van kinderen.

Door het stimuleren van de creativiteit in verschillende danslessen, leert een kind om snel informatie op te nemen. Daarnaast kan gelijk welke dansstijl voor een boost in zelfvertrouwen zorgen.

Verschillende dansstijlen kunnen ook verschillende voordelen bieden. Zo zal een kind dat ballet volgt heel wat bijleren over wat een goede houding is. Wat dan natuurlijk weer veel voordelen oplevert naar later toe.

Daarnaast leren kinderen in balletlessen omgaan met discipline en oog voor detail, weliswaar op een heel speelse en creatieve manier. Als we dan kijken naar lessen streetdance of jazz, dan hebben die de kracht om kinderen uit hun schelp te lokken.

Ze kunnen tijdens die lessen experimenteren met hoe ze hun emoties uitdrukken.

Is Dans wel iets voor mijn kind?

Welke dansles kies ik voor mijn kind 4

Er zijn over bepaalde dansstijlen nog steeds enkele hardnekkige ideeën. Zo zien veel mensen ballet voornamelijk voor rustige, elegante meisjes. Maar dat is zeker niet het geval. Iedereen, maar dan ook iedereen kan ballet doen, ongeacht gender of fysieke bouw.

Hou ook zeker je zoon niet tegen als hij graag ballet wil doen. Het is zelfs heel stoer om als jongen ballet te volgen. Arm- en buikspieren zijn erg belangrijk voor mannelijke dansers.

creativiteit

In het begin staat in balletlessen vooral creativiteit centraal. Aan de hand van verhalende oefeningen met als focus natuurlijk het dansplezier, leert je kind stap voor stap bij over de wondere wereld van het klassieke ballet.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind inschrijven voor danslesses?

Zo kan het de opdracht krijgen om zich voor te doen als een clown die ballet doet of om de favoriete teddybeer na te doen en dat allemaal tijdens oefeningen zoals plié en chassé. Er zijn natuurlijk steeds enkele vaste waarden in een balletles zoals de etiquette van revérence om de balletles af te sluiten om de wederzijdse appreciatie tussen de balletleerkracht en de balletdansers in de zaal te tonen.

Veel communicatie is de boodschap

Welke dansles kies ik voor mijn kind 6

Eén van de belangrijkste tips is: luister en kijk naar je kind. Heeft het zin om over de grond te rollen, wil het een clown die ballet doet uitbeelden of wil het zich uitleven op popmuziek?

Zoek eventueel filmpjes op de Facebookpagina van je dansschool om een idee te krijgen van de verschillende lessen. Maar vooral: laat je kind zijn of haar hart volgen.


Een overzicht van alle lessen die Ndigo aanbiedt, vind je hier.


Similar Posts