Help, ik ben de connectie met mezelf kwijt!
VRT NWS postte de afgelopen maanden meerdere malen een artikel waarin het ging over een toename aan eetproblematieken ten gevolge van corona. Het is een problematiek die gevoelig ligt. Wat is er gebeurd dat de cijfers zo gestegen zijn?
Ziekenhuizen trekken aan de alarmbel
Verschillende ziekenhuizen trekken sinds het begin van de coronacrisis aan de alarmbel. Ze zien een grote toename van patiënten met een eetstoornis. De krant De Morgen schreef zelfs over een verdubbeling van kinderen met een eetstoornis sinds de coronacrisis.
De stijging is onder meer heel fel te zien bij jongeren. De ziekenhuizen geven dan ook aan dat ze steeds jongere patiënten binnenkrijgen van om en bij de tien jaar terwijl de gemiddelde leeftijd voor de coronacrisis tussen de veertien en zestien jaar lag. Dit zijn stuk voor stuk jongeren die nog in volle ontwikkeling zijn wat in combinatie met een eetstoornis kan zorgen voor bijvoorbeeld problemen met de botgezondheid en vruchtbaarheid.
De structuur valt weg
Corona kreeg dus niet enkel de fysieke gezondheid van mensen in zijn macht, ook mentaal drongen zijn tentakels diep door. Alle structuur viel weg door de verschillende lockdowns en bijhorende maatregelen. Dag hobby’s, dag klasgenoten, dag spelen met de buren of afspreken met de vrienden om iets te gaan drinken. Voor veel jongeren die voorheen al slecht in hun vel zaten, was dit dan ook de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
Die druppel is vaak terug te leiden tot een aantal factoren die zich bij elkaar optellen. Eén van die factoren kan het verlies of gebrek aan controle zijn. Van de ene op de andere dag viel op een donderdag in maart 2020 alle structuur volledig weg.
Jezelf verliezen
Het thema ligt mij zelf heel erg nauw aan het hart. Ook een vriendin van mij kreeg het tijdens de coronacrisis moeilijk. De overvloed aan vrije tijd kreeg een nieuwe invulling: veel sporten en gezonder eten. Super, zou je denken, dat juichen we de dag van vandaag maar al te graag toe.
Alleen is er een dunne lijn tussen een gezonde levensstijl en een leven dat wordt overgenomen door gezond eten, calorieën tellen en intensief sporten om dat ene hapje te veel goed te maken.
Ze begon snel aan gewicht te verliezen en werd uitgeput door het continu denken aan eten, of in haar geval, zo gezond mogelijk eten.
Tijdens de lockdown zijn we allemaal de controle op ons leven verloren. Zij compenseerde dit door een enorme focus op zichzelf te leggen. Haar perfectionisme had een nieuwe uiting gekregen.
Ze verloor veel gewicht, zonder dat het extreem gevaarlijk werd, maar verloor vooral een stukje van zichzelf. Het besef dat er iets mis was, kwam vrij snel. Maar terug genieten van eten en het leven is een moeilijkere oefening.
Gelukkig kan ik zeggen dat het beter met haar gaat. Ze gaat terug uit, organiseert etentjes met vriendinnen en geniet al eens van een goed stuk taart. Ze probeert nog steeds gezond te leven, zonder dat het haar een fysieke en vooral mentale tol eist. Maar helemaal loslaten blijft moeilijk.
‘Perfecte’ plaatjes op sociale media
In de artikelen verschenen op verschillende Vlaamse perssites wordt ook regelmatig gewezen naar sociale media als trigger. Het is the place to be om idealistische lichamen te zien.
Scrol maar eens op welk platform dan ook, je zal heel wat al dan niet bewerkte foto’s zien voorbijkomen die het perfecte plaatje lijken te schetsen.
Sociale media kan zeker ook een trigger zijn voor dansers. Velen, waaronder ikzelf, volgen verscheidene (professionele) dansers op bijvoorbeeld Instagram. Zij plaatsen vaak filmpjes of foto’s online waar je als (amateur)danser met open mond naar zit te kijken.
Het lijkt een idealistisch beeld te zijn dat je zelf nooit zal kunnen bereiken waardoor het je misschien doet twijfelen aan je eigen capaciteiten en lichaam.
Positivity
Tegelijk komt er ook een positieve wind waaien op sociale media wat betreft body image. Klinkt het begrip body positivity jou al bekend in de oren? De term duidt erop dat je van jezelf en andere mag houden ongeacht uiterlijke kenmerken.
De beweging wil ook de aandacht vestigen op de verschillende factoren die ons schoonheidsideaal beïnvloeden. Wat de maatschappij vandaag als ‘ideaal’ lichaam ziet, is anders dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Je mag je eigen lichaam en dat van anderen accepteren zoals het is, zonder vooroordelen.
Portie zelfliefde
Een belangrijke factor hierbij is een goede portie zelfliefde. Heb aandacht voor de fantastische dingen die je lichaam kan en vestig daar je aandacht op.
Voor ouders is het van belang om een open communicatie over het thema te hebben met je kinderen. Door een dialoog te voeren kan je ondersteuning bieden in het lief zijn voor zichzelf.
De coronacrisis heeft sterk ingehakt op het mentale welzijn van jongeren. Een actie zoals ‘Rode Neuzen Dag’ zet dit thema extra in de kijker, want het is belangrijk om open te kunnen praten over hoe het met je gaat. Het is ook goed dat er online heel wat in beweging is rond het positief kijken naar jezelf.
Praat erover
Zit je na het lezen van deze blog met vragen rond dit onderwerp, neem dan even een kijkje op www.eetexpert.be. Dit is het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen waar je terechtkan voor meer informatie en hulp.
Bij Ndigo in Roeselare vinden we het van belang dat iedereen zich goed in zijn of haar vel kan voelen tijdens de lessen. Zit je met iets, neem dan gerust contact op via info@ndigo.be of spreek je docent aan voor of na de les.